Letošnjega Državnega prvenstva v plavanju za učenke in učence s prilagojenim programom v Kranju so se udeležili štirje tekmovalci podružnice.. Vsi so nastopili v prsni tehniki. Odlično 4. mesto je dosegel Nik Dragar (9.r), tik za njim na 5. mesto se je uvrstil Urh Urbas (9.r), Uroš Žibert je zasedel 7. mesto. Vida Kokovica pa se je uvrstila na 15. mesto. Učenci so preživeli prijetno športno dopoldne ob druženju z vrstniki. Spremljal jih je športni pedagog Vili Guček.

                                                                                                                               Vili Guček

V petek, 14.12.2018 je potekal v avli šole, roditeljski sestanek in prednovoletna proslava za starše učencev, ki obiskujejo Podružnico s prilagojenim programom. Ob prihodu v šolo so starše, prostovoljce in sponzorje pričakali učenci z majhno pozornostjo. Starši so se proslave zelo številčno udeležili. Pozdravil jih je ravnatelj Peter Strle in vodja podružnice Marjeta Mlakar Agrež. Dijaki Gimnazije Litija in  OZRK so  za učence pripravili darila in jim pričarali prihod Božička. Dobrodelno akcijo za socialno ogrožene družine so izvedli v OŠ Gradec. Osmim družinam so pripravili pakete z dobrotami. Proslave sta se udeležila tudi donatorja, direktor Zavoda Levstikova pot, Rudi Bregar in Marjeta Bregar. Župan Občine Šmartno pri Litiji, Rajko Meserko je vsem zaželel lepe praznike. Učenci in pedagoški delavci so pripravili bogat program. Scenarij za proslavo je pripravil Andrej Guček .Po prireditvi so se starši srečali po oddelkih.

                                                                                                          Marjeta Mlakar Agrež

 

FOTOGRAFIJA 1

Kot že nekaj let, so na Podružnici s prilagojenim programom tudi v tem šolskem letu obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk, v okviru Dne slovenske hrane, 16. novembra. Izvedli so ga v sklopu tehničnega dne za vse učence. Letošnji poudarek je bil na prednostih lokalno pridelanih živil, spomnili pa so se tudi pravilnega ravnanja z odpadki, racionalne uporabe embalaže ter pomena zdrave prehrane in gibanja v njihovem življenju. Vse to so zaokrožili z zdravim, okusnim zajtrkom, sestavljenim iz kruha, masla, medu, mleka in jabolk lokalnih pridelovalcev. 

Drugi del tehničnega dne so v okviru projekta Erasmus+ KA2, Shering the world, namenili bližajočemu se Dnevu invalidov in oseb s posebnimi potrebami, ki bo 3. decembra.  V svojo družbo so povabili dva gosta, ki sta povabilo prijazno sprejela in s tem zelo obogatila izvedbo tega dne.

Prva gostja je bila Tina Cirar, ki je predstavila življenje z okvaro vidne funkcije, s katero se sooča že od ranega otroštva. Učence je presenetila z dejstvom, da ji to ni preprečilo se ukvarjati z različnimi hobiji in da se tudi osebe z okvaro vida lahko uspešno ukvarjajo s športom, hodijo v hribe, živijo pestro življenje. S pomočjo pripomočkov, ki so na voljo slepim in slabovidnim oziroma osebam z okvaro vidne funkcije, so učenci in učitelji na delavnici, s prevezo na očeh, občutili delček tega, s čimer se soočajo le te.

Drugi gost je bil Benjamin Hribernik, katerega gibalna oviranost kroji njegovo pot in pot njegove družine že vrsto let. Z očetom sta zelo nazorno in zanimivo opisala vsakdanje tegobe življenja gibalno ovirane osebe. Benjaminova pozitivna energija, humor in volja do aktivnega življenja, je navdušila in prevzela prav vse prisotne. Prav tako so občudovali iznajdljivost in spretnost njegovega očeta, pri izdelavi pripomočkov. Učenci so poizkusili voziti invalidski voziček oziroma se sami peljati z njim. Ob tem lahko izpostavimo problematiko nedostopnosti pripomočkov in spremljevalcev, ki bi osebam s posebnimi potrebami omogočile premagati marsikatero prepreko, a so postopki in kriteriji pridobitve le teh zelo zahtevni in pogosto nerazumljivi, cene pa astronomsko visoke.

Učenci devetega razreda so se ta dan udeležili predavanja v obliki stand up predstave na temo Droge, alkohol in zasvojenost ter Vzgoja za zdravo spolnost in odnose med spoloma.

Zaključili so z mislijo, da je treba vsak dan življenja ceniti in ga skušati, ko je le mogoče, čim bolj uživati.

      Polona Baš Jere

 

slika 2

V torek, 13. 11. 2018, je potekal naravoslovni dan. Učitelji in učenci Podružnice s prilagojenim programom so odšli na ogled Rudnika Sitarjevec. V rudnik so odšli v dveh skupinah. Pred vstopom v rudnik je vsak izmed učencev in učiteljev dobil svojo čelado. Ob ogledu rudnika jim je vodička pripovedovala o delu rudarjev in o njihovem življenju. Ogledali so si rove, rudarsko opremo in kamnine, ki so jih rudarji kopali v tem rudniku. Predstavljena jim je bila tudi sv. Barbara, ki je zavetnica rudarjev. Skupino mlajših učencev je obiskal tudi škrat. Razredniki so po ogledu pripravili učno uro o Rudniku Sitarjevec, znotraj katere so se z učenci pogovarjali o vtisih in njihovem poznavanju rudarskega dela in življenja rudarjev. Učenci so narisali tudi risbo z motivom povezanim z rudarstvom.

                             Ajda Felkl

slika 1

V torek, 16.oktobra 2018, je Društvo LILA za učence osnovnih šol litijske in šmarske občine organiziralo enodnevno Likovno ustvarjalnico mladih, katere so se udeležili tudi učenci Osnovne šole Litija, Podružnice s prilagojenim programom. Ustvarjanje na temo »Prosti čas«, je potekalo v Kulturnem centru Litija, v Litiji. Učenci Dejan Patković, Matic Mele in Nik Smrekar so svojo nadarjenost ustvarjalno izrazili na papir in tako so nastali čudoviti izdelki. Spremljala jih je mentorica Barbara Klanšek. Dela mladih likovnikov bodo razstavljena na samostojni razstavi, ki jo bodo med letom  predstavili po vseh sodelujočih šolah.

                                                                                                                           Barbara Klanšek

 

LILA

Na vrh