V sredo 13. 3. 2019 so nas obiskali učenci gledališke skupine Podružnične osnovne šole Vrhpolje pri Moravčah, kjer je prejšni mesec gostovala naša gledališka skupina, pod vodstvom Roberta Fariča. Za naše učence so pripravili gledališko igro Zajček in repa.

Gledališko skupino vodi učiteljica Teja Goropevšek, sestavljajo pa jo učenci 1. - 4. razreda. Učenci podružnice s prilagojenim programom so bili nad igro navdušeni. Dogovorili smo se, da se srečamo spet, ko pripravijo novo igrico. Naši učenci pa so tudi obljubilli, da jih bodo obiskali s svojo novo igro.

Matjaž Bizilj

 

IMG 3932

 

IMG 3894IMG 3899

IMG 3903IMG 3906

IMG 3916IMG 3921

 

V soboto, 2. 2. 20119 smo imeli kulturni dan S kulturo v svet 2019. Osrednja tema je bilo delo Leonarda da Vincija.

Učitelji in učenci Podružnice s prilagojenim programom smo si ogledali Pokaži kaj znaš, nastop Neuradno zasačenih, ter predstave Spiš lahko tudi jutri, Vidkova srajčica in Kamena juha. Sodelovali smo v delavnicah in opazovali simetrijo človeškega telesa, spoznavali Da Vinčijeva dela preko sestavljank, iskali podatke o njegovem življenju in delu v Bralnici in v šolski knjižnici. Na hodniku pred učilnicami pa smo ustvarjali najdaljši plakat.

Zelo ponosni smo na naše devetarje in njihovega učitelja Roberta Fariča, ki so navdušili s predstavo

Kamena juha.

                                                                           Zapisala: Helena Kreže

 

2019 02 02 15.51.18

Letošnjega Državnega prvenstva v plavanju za učenke in učence s prilagojenim programom v Kranju so se udeležili štirje tekmovalci podružnice.. Vsi so nastopili v prsni tehniki. Odlično 4. mesto je dosegel Nik Dragar (9.r), tik za njim na 5. mesto se je uvrstil Urh Urbas (9.r), Uroš Žibert je zasedel 7. mesto. Vida Kokovica pa se je uvrstila na 15. mesto. Učenci so preživeli prijetno športno dopoldne ob druženju z vrstniki. Spremljal jih je športni pedagog Vili Guček.

                                                                                                                               Vili Guček

V petek, 14.12.2018 je potekal v avli šole, roditeljski sestanek in prednovoletna proslava za starše učencev, ki obiskujejo Podružnico s prilagojenim programom. Ob prihodu v šolo so starše, prostovoljce in sponzorje pričakali učenci z majhno pozornostjo. Starši so se proslave zelo številčno udeležili. Pozdravil jih je ravnatelj Peter Strle in vodja podružnice Marjeta Mlakar Agrež. Dijaki Gimnazije Litija in  OZRK so  za učence pripravili darila in jim pričarali prihod Božička. Dobrodelno akcijo za socialno ogrožene družine so izvedli v OŠ Gradec. Osmim družinam so pripravili pakete z dobrotami. Proslave sta se udeležila tudi donatorja, direktor Zavoda Levstikova pot, Rudi Bregar in Marjeta Bregar. Župan Občine Šmartno pri Litiji, Rajko Meserko je vsem zaželel lepe praznike. Učenci in pedagoški delavci so pripravili bogat program. Scenarij za proslavo je pripravil Andrej Guček .Po prireditvi so se starši srečali po oddelkih.

                                                                                                          Marjeta Mlakar Agrež

 

FOTOGRAFIJA 1

Kot že nekaj let, so na Podružnici s prilagojenim programom tudi v tem šolskem letu obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk, v okviru Dne slovenske hrane, 16. novembra. Izvedli so ga v sklopu tehničnega dne za vse učence. Letošnji poudarek je bil na prednostih lokalno pridelanih živil, spomnili pa so se tudi pravilnega ravnanja z odpadki, racionalne uporabe embalaže ter pomena zdrave prehrane in gibanja v njihovem življenju. Vse to so zaokrožili z zdravim, okusnim zajtrkom, sestavljenim iz kruha, masla, medu, mleka in jabolk lokalnih pridelovalcev. 

Drugi del tehničnega dne so v okviru projekta Erasmus+ KA2, Shering the world, namenili bližajočemu se Dnevu invalidov in oseb s posebnimi potrebami, ki bo 3. decembra.  V svojo družbo so povabili dva gosta, ki sta povabilo prijazno sprejela in s tem zelo obogatila izvedbo tega dne.

Prva gostja je bila Tina Cirar, ki je predstavila življenje z okvaro vidne funkcije, s katero se sooča že od ranega otroštva. Učence je presenetila z dejstvom, da ji to ni preprečilo se ukvarjati z različnimi hobiji in da se tudi osebe z okvaro vida lahko uspešno ukvarjajo s športom, hodijo v hribe, živijo pestro življenje. S pomočjo pripomočkov, ki so na voljo slepim in slabovidnim oziroma osebam z okvaro vidne funkcije, so učenci in učitelji na delavnici, s prevezo na očeh, občutili delček tega, s čimer se soočajo le te.

Drugi gost je bil Benjamin Hribernik, katerega gibalna oviranost kroji njegovo pot in pot njegove družine že vrsto let. Z očetom sta zelo nazorno in zanimivo opisala vsakdanje tegobe življenja gibalno ovirane osebe. Benjaminova pozitivna energija, humor in volja do aktivnega življenja, je navdušila in prevzela prav vse prisotne. Prav tako so občudovali iznajdljivost in spretnost njegovega očeta, pri izdelavi pripomočkov. Učenci so poizkusili voziti invalidski voziček oziroma se sami peljati z njim. Ob tem lahko izpostavimo problematiko nedostopnosti pripomočkov in spremljevalcev, ki bi osebam s posebnimi potrebami omogočile premagati marsikatero prepreko, a so postopki in kriteriji pridobitve le teh zelo zahtevni in pogosto nerazumljivi, cene pa astronomsko visoke.

Učenci devetega razreda so se ta dan udeležili predavanja v obliki stand up predstave na temo Droge, alkohol in zasvojenost ter Vzgoja za zdravo spolnost in odnose med spoloma.

Zaključili so z mislijo, da je treba vsak dan življenja ceniti in ga skušati, ko je le mogoče, čim bolj uživati.

      Polona Baš Jere

 

slika 2

Na vrh