Mesec avgust je bil za nekatere iz Podružnice s prilagojenim programom zelo pester mesec. V prejšnjem šolskem letu so se prijavili na projekt K2 in bili uspešni. Sedaj so v ta projekt že intenzivno vključeni. Kaj je K2? To je projekt, ki omogoča sofinanciranje projektov, katerih namen je dvig kakovosti poučevanja, usposabljanja, učenja, modernizacija institucij in inovacija družbe. Trajal bo dve leti in OŠ Litija, Podružnica s prilagojenim programom bo sodelovala s partnerskimi šolami iz Francije, Portugalske, Slovaške, Latvije, Romunije in Turčije. Naslov projekta K2 je Sharing the world: disability and displacement. Problem in dejstvo, ki so ga izpostavili pri projektu je ta, da imajo številni njihovi učenci težave s prilagodljivostjo, in posledica tega je, da šolanja ne dokončajo – so osipniki. V projekt bodo vključili učence s posebnimi potrebami z namenom, da imajo enake možnosti kot vsi drugi. Vključili jih bodo v razne skupine (skupine za samopomoč, krožki, drugi projekti… ), kjer se bodo družili z učenci iz redne osnovne šole, lokalno skupnost, in se enakovredno vključevali v pogovore in aktivnosti, ki se bodo dogajale na šoli.

Na Portugalskem so se od 23. do 26. oktobra vse sodelujoče šole tudi prvič srečale. Učiteljica posebnega programa Renata Dimnik in svetovalna delavka Nataša Zupan Cvetežar sta obiskali šole Agrupamento de Escola de Arrifana v kraju Santa Maria de Feira. Portugalski partnerji so sestanek skrbno načrtovali. Prvi dan so udeležence pozdravili učenci z nastopi in predstavami. Partnerji so predstavili tudi nacionalne izobraževalne sisteme in njihove šole. Izmenjali so si tudi darila, iz Slovenije so prejeli pesniško zbirko Sredi ničesar, bivše učenke šole Neže Musar in nekaj turističnih publikacij. Obiskali so različne šole in ustanove, ki vključujejo otroke in odrasle s posebnimi potrebami. V času mobilnosti so učitelji imeli priložnost spoznati portugalsko kulturo in njihovo tradicijo.

Nekaj aktivnosti, ki so se jih dogovorili na Portugalskem so učenci in učitelji OŠ Litija že izpeljali. Naredili so že razstavo o človekovih pravicah na panojih pred šolsko knjižnico, narisali nekaj logov za projekt, narediti pa morajo še predstavitev o človekovih pravicah in le to tudi objaviti ter se nenazadnje pripraviti tudi na potovanje z učenci v Romunijo.

Tako učenci kot učitelji so in še morajo veliko postoriti, zato se veselijo dela in uspehov pri projektu.

 Vodja projekta:  Renata DIMNIK

IMG 20171004 091709

22788649 1637116922976483 3264842770229248332 n

 

IMG 20171109 124331

 

Občane občine, še posebej pa starše, dedke in babice naših učencev

vabimo na

PREDNOVOLETNI BAZAR,

ki bo potekal v četrtek, 30. 11. 2017 od 17h do 19h

v avli Osnovne šole Litija.

Z Vas smo poleg prijetnega druženja pripravili izdelke, s katerimi boste med prazniki lahko razveselili svoje najbližje, hkrati pa s prostovoljnimi prispevki obogatili šolski sklad.

Veselimo se Vašega obiska!

Učenci in učitelji OŠ Litija

V torek, 12.9.2017 je potekal v mali telovadnici šole roditeljski sestanek za starše učencev, ki obiskujejo Podružnico s prilagojenim programom. Ob prihodu v prostor jih je sprejel učitelj Andrej Guček s prijetno glasbo, ki jo je izvajal na klavinovi. Starši so se sestanka zelo številčno udeležili. Pozdravila jih je vodja podružnice Marjeta Mlakar Agrež. Predstavila jim je letni delovni načrt za šolsko leto 2017/2018. O varni poti v šolo in iz nje jim je spregovoril predstavnik Policijske postaje Litija Andrej Hrup. Mentorji interesnih dejavnosti  so predstavili načrt dela krožka za novo šolsko leto. Ponujajo kar 20 interesnih dejavnosti, med njimi sta tudi modelarski in kuharski krožek, ki se bosta izvajala prvič. Starši so prejeli začetno publikacijo, v kateri so vsi osnovni podatki. Na prvi strani jo krasi lepa misel C. Dickensa:

VSAK ČLOVEK JE NAREJEN TAKO, DA JE UGANKA ZA DRUGE.

Po uvodnem delu so starši nadaljevali sestanek po oddelkih. Razredniki so jim predstavili letne priprave in učno snov in dneve dejavnosti. Izvolili so predstavnika v Svet staršev in se dogovorili za individualne sestanke na katerih bodo starši sooblikovali in podpisali individualiziran program za svojega otroka.

 

                                                                                                          Marjeta Mlakar Agrež

 

fotka 1

V torek, 19. septembra so se na avtobusni postaji pred OŠ Litija zbrali člani Društva Sožitje, starši, učitelji podružnice s prilagojenim programom in prostovoljci društva. Letos so se odpravili v Avstrijo, natančneje v Celovec. V Celovcu so si v Planetariumu ogledali predstavitev nastanka vesolja. Vreme jim ni šlo najbolj na roko, saj je močno deževalo, zato so si mesto Celovec ogledali kar iz avtobusa, prav tako tudi Vrbsko jezero. S sabo so imeli vodiča, ki jim je na avtobusu povedal marsikaj zanimivega o kraju.  Preden so zapustili Celovec so se ustavili v enem izmed nakupovalnih središč. Na poti proti domu so imeli še pozno kosilo v Naklem pri Kranju, kjer so se pogreli in podružili. Kljub slabemu vremenu so bili vsi dobre volje. Izlet se je zaključil zvečer s prihodom v Litijo.

                                                                                                                                                       Vanja Varlec

Pouk v podružnici bo v novem šolskem letu potekal v petih oddelkih nižjega izobrazbenega standarda, v treh oddelkih posebnega programa in dveh oddelkih podaljšanega bivanja. V oddelkih je letos na začetku leta 47 učencev. Sprejemajo pa jih seveda tudi med šolskim letom. Prvi šolski dan je potekal veselo. Tretjo šolsko uro je učiteljica Sandra Rihter pripravila prireditev ob začetku šolskega leta in sprejem za pet novih učencev, ki so prejeli darila. Predstavili so se posamezni oddelki in opisali svoja pričakovanja v novem šolskem letu. Na koncu so se posladkali in tako radostno pričeli novo šolsko leto.

Marjeta Mlakar Agrež

Na vrh