V petek, 8.6.2018 so se Diana Cerar, Kevin Jan Cvetko, Sandi Glušič in Jernej Felkl, učenci OŠ Litija, Podružnice s prilagojenim programom pod mentorstvom Igorja Mihailovića in Saše Šeško ter spremljevalca Viljema Gučka odpravili v Ljubljano, kjer so potekale 18. Poletne državne igre Specialne olimpiade. Vsi štirje tekmovalci so tekmovali v atletiki. Tekli so posamezno na 100 m ter vsi skupaj v disciplini štafeta 4 x 100 m. V soboto so potekale kvalifikacije, v nedeljo pa se je odvijalo finale. Tekači so v svojih skupinah zasedli odlična mesta, saj sta se vsakemu okrog vratu lesketali po dve medalji. Kevin Jan Cvetko in Jernej Felkl sta osvojila 3. mesto, Sandi Glušič in Diana Cerar pa sta osvojila 2. mesto. Prav tako pa so osvojili medaljo tudi v štafeti in sicer so osvojili 3. mesto.

SLIKA 21

 

 

                                                                                                                   Saša Šeško

V sredo, 6. 6. 2018, so učenci in učitelji Podružnice s prilagojenim programom, obiskali Podružnično šolo Darinke Ribič Polšnik. Spoznali so učence, učitelje in oddelek vrtca Polhek. Ogledali so si šolske prostore, nato so se v telovadnici drug drugemu predstavili s svojimi točkami. Dramska skupina PPP je Polšničane navdušila z dramsko igro Kamena juha, nato so tretješolci zaplesali čudovit ples s klobuki. Izkazali so se tudi učenci s Polšnika in oddelek vrtca Polhek. Uprizorili so pevske, govorne in plesne točke. Drug drugemu so dokazali, da podružnice živijo, da delajo dobro in s srcem. Izkazali so se tudi vsi učitelji, saj brez njihovega truda in večletnega dela učenci ne bi bili tako uspešni. Srečanje je bilo ganljivo, na obrazih je bilo zaznati solze ganjenosti. Otroci s Polšnika so gostom izročili skromne spominske obeske, ki so jih sami izdelali. Učenci in učitelji PPP so si na koncu ogledali še nekaj znamenitosti Polšnika. Srečanje se je zaključilo v gostilni Juvan. Prijazna lastnica Ana Majcen je otroke in učitelje obdarila z izvrstnim jabolčnim zavitkom in s tem doprinesla k še lepšemu zaključku dneva. Vsi prisotni so dokazali, da je lepo, kadar je sreča vzajemna. Hvala vsem.

SLIKA 1

         Melita Rozina

V torek, 5. 6. 2018 so učenke in učenci Podružnične šole s prilagojenim programom OŠ Litija, skupaj z učitelji in spremljevalci, obiskali bazene v kopališču Thermana Laško. Naužili so se kopanja, spuščanja po toboganu, se prepuščali bazenskemu toku, čofotali v mini bazenčkih ali pa se, skrbno zaščiteni s kremo za sončenje, predajali sončnim žarkom. Vodne užitke smo pred odhodom nadgradili še s sladoledom in se utrujeni vrnili v šolo. Plavalni športni dan je eden izmed bolj priljubljenih, morda tudi zato, ker se zgodi v obdobju napornega zaključevanja šolskega leta in je tako znanilec brezskrbnih počitniških dni.

Vili Guček

Tudi na OŠ Litija na Podružnici s prilagojenim programom so začeli z mednarodnim Erasmus+ projektom. Imenuje se Sharing the world: disability and displacement. Od 12. 2. do 16. 2. 2018 so se učitelji Renata, Polona, Robert ter učenci Gašper, Gregor in Jernej udeležili aktivnosti učenja, poučevanja in usposabljanja v Romuniji.

V Romuniji so se učili in  osredotočili na pravice otrok do doma in zdravja. Aktivnosti so speljali v srednji šoli A. T. Laurian, v šoli s prilagojenim programom in v sirotišnici v mestu Botosani. Učenci so se lahko pogovarjali in vadili angleški jezik, ugotavljali kakšno je življenje v Romuniji, kakšne pravice imajo tam otroci s posebnimi potrebami, kakšno sirotišnico imajo, se učili obnašanja na letališču in na letalu.

Slovenska delegacija je podpisala tudi manifest, dokument, ki ga bo gostujoča šola poslala v parlament, da bi tudi na državni ravni zagotovili večje pravice za otroke s posebnimi potrebami.

 Renata Dimnik

 

slika 1

Osnovna šola narodnega heroja Rajka Hrastnik je v četrtek, 15.2.2018, organizirala stekloslikarsko kolonijo, ki je potekala v osnovni šoli v Hrastniku. Kolonije sta se poleg učencev Osnovne šole Litija, udeležila tudi učenca Podružnice s prilagojenim programom in sicer Vida Kokovica in Jan Kepa. Svojo ustvarjalnost sta pokazala pri slikanju na ravno steklo - vitraž in steklene predmete, vazice, posode,…. Nastali so čudoviti izdelki.

                                                                                                      Barbara Klanšek

 

slika 2

Na vrh