Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk bo, kot vsako leto (tretji petek v novembru), tudi v šolskem letu 2020 / 2021
eden izmed osrednjih dogodkov dneva slovenske hrane. 20. 11. 2020 bomo na MŠ Litija, Enoti s prilagojenim in posebnim programom, PŠ Sava,PŠ Polšnik in vrtec Polhek izvedli dan dejavnosti (sodelujejo vsi učenci in vrtčevski otroci, razredniki in drugi učitelji . NAMEN PROJEKTA:

  • je izobraževati, obveščati in ozaveščati otroke, šolarje in širšo javnost o pomenu zajtrka, odnos do zdravega in kulturnega prehranjevanja
  • o pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega porekla
  • o pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo
  • problem zavržene hrane in racionalno ravnanje z embalažo
  • ozaveščanje o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanjem športnih aktivnosti

CILJ PROJEKTA:

  • z zajtrkom bomo popestrili redno šolsko oz. vrtčevsko prehrano
  • otroci bodo pridobili dodatna znanja o lokalno pridelanih živilih, kmetijstvu in čebelarstvu
  • otroci bodo pridobili dodatna znanja o zdravem načinu prehranjevanja in telesni dejavnosti za zdravje
  • preprečevati debelost in prekomerno telesno težo
  • skozi kulturno-umetnostne vsebine (pesmi, pravljice, glasba) spoznavati pomen zdravja in lokalno pridelane hrane

ZA SLOVENSKI ZAJTRK BOMO IMELI:

  • ekološki kruh (Deveta vas),
  • mleko (kmetija Zajc),
  • maslo (kmetija Korbar),
  • med (Grošelj) in
  • ekološko jabolko (Rožej).

Sredstva za nakup živil bodo zagotovljena s strani Ministrstva za kmetijstvo in okolje in predstavljajo nakup dodatnega obroka, to je zajtrka, ki mora biti sestavljen iz naštetih živil. Ta dan bodo imeli učenci tudi malico. NAČRTOVANJE DEJAVNOSTI V SKLOPU PROJEKTA:

  • obiskal čebelarja,
  • obisk sadjarke
  • obisk kmetije Zajc
  • telesna dejavnost
  • kulturne vsebine
  • prehranske vsebine (»Kje vse se skriva sladkor?«; Veš kaj ješ?; Prehranski kviz; Bonton; Križanka – TSZ,
  • idr.

ELEKTRONSKI VNOS IN ODDAJA VLOGE ZA POVRNITEV STROŠKOV ZA NAKUP ŽIVIL (december 2020) – Mojca Rakovec

Vodja projekta: Mojca Rakovec, prof.