Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk bo, kot vsako leto (tretji petek v novembru), tudi v šolskem letu 2022 / 2023
eden izmed osrednjih dogodkov dneva slovenske hrane. 18. 11. 2022 bomo na MŠ Litija, Enoti s prilagojenim in posebnim programom, PŠ Sava, PŠ Polšnik in vrtec Polhek izvedli dan dejavnosti (sodelujejo vsi učenci in vrtčevski otroci, razredniki in drugi učitelji . NAMEN PROJEKTA:
- je izobraževati, obveščati in ozaveščati otroke, šolarje in širšo javnost o pomenu zajtrka, odnos do zdravega in kulturnega prehranjevanja
- o pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega porekla
- o pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo
- problem zavržene hrane in racionalno ravnanje z embalažo
- ozaveščanje o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanjem športnih aktivnosti
CILJ PROJEKTA:
- z zajtrkom bomo popestrili redno šolsko oz. vrtčevsko prehrano
- otroci bodo pridobili dodatna znanja o lokalno pridelanih živilih, kmetijstvu in čebelarstvu
- otroci bodo pridobili dodatna znanja o zdravem načinu prehranjevanja in telesni dejavnosti za zdravje
- preprečevati debelost in prekomerno telesno težo
- skozi kulturno-umetnostne vsebine (pesmi, pravljice, glasba) spoznavati pomen zdravja in lokalno pridelane hrane
ZA SLOVENSKI ZAJTRK BOMO IMELI:
- ekološki kruh (Deveta vas),
- mleko (kmetija Zajc),
- maslo (kmetija Korbar),
- med (Grošelj) in
- ekološko jabolko (Rožej).
Sredstva za nakup živil bodo zagotovljena s strani Ministrstva za kmetijstvo in okolje in predstavljajo nakup dodatnega obroka, to je zajtrka, ki mora biti sestavljen iz naštetih živil. Ta dan bodo imeli učenci tudi malico. NAČRTOVANJE DEJAVNOSTI V SKLOPU PROJEKTA:
- obiskal čebelarja,
- obisk sadjarke
- obisk kmetije Zajc
- telesna dejavnost
- kulturne vsebine
- prehranske vsebine (»Kje vse se skriva sladkor?«; Veš kaj ješ?; Prehranski kviz; Bonton; Križanka – TSZ,
- idr.
ELEKTRONSKI VNOS IN ODDAJA VLOGE ZA POVRNITEV STROŠKOV ZA NAKUP ŽIVIL (december 2022) – Mojca Rakovec
Vodja projekta: Mojca Rakovec, prof.