IGRAMO SE

(junij 2019)

Junijska tema se je osredotočala na igro otrok. Nanašala se je na pravila v igrah, na njihovo dosledno upoštevanje in izvajanje le-teh v manjših skupinah Od družabnih iger so se zelo radi igrali družabno igro Enka, spomin. Na novo smo spoznali tudi nekaj rajalnih in socialnih iger (Rdeče češnje, Abraham ´ma sedem sinov, Dan-noč, Letalo-potres-poplava) in se zabavali ob že poznanih (Bela lilija, Potujemo v Rakitnico). Otroci so se ob igrah zelo zabavali, tudi mlajši so radi sodelovali poleg in njihova koncentracija je bila precej dolga. Na prostem smo izvajali vodne igre, kolesarjenje, rolanje, kotalkanje, vožnjo s poganjalci, otvorili pa smo tudi sezono peskovnika.

V začetku meseca smo si v ljubljanski operi ogledali baletno predstavo Peter in volk, ki je otroke, ki so si jo ogledali zelo pritegnila. Že dejstvo, da so se morali za predstavo obleči drugače, lepše, je v njih zbudilo neko pričakovanje. Predstavo so spremljali z budnimi očesi celoten čas trajanja.

Seveda pa smo tekom meseca tudi ustvarjali. Izdelali smo ribe s slamicami in morske zvezde iz DAS mase. Ker je poletje tik pred vrati smo izdelali poletno dekoracijo. Naredili smo želve, morske konjičke ter ribice. Pogovarjali smo se o vulkanih, si ogledali nekaj posnetkov vulkanov in na to temo izdelali domač vulkan, ki je zelo pritegnil otroke.

V juniju smo se pripravljali tudi na zaključno prireditev, ki je potekala 21. 6. 2019 v popoldanskem času. V ta namen smo pripravili dramatizacijo Trije metulji, češko ljudsko pravljico. Z vsemi otroki smo izdelali metulje – lutke marionete. Vloge smo si razdelili tako, da je imel delo vsak otrok posebej. Ob dramatizaciji smo pripravile na nastop tudi male maturante, ki so ponosno zakorakali na oder in odpeli pesem Mini maturanti.

Ker pa je sedaj čas poletnih počitnic, želimo vsem otrokom, njihovim staršem, sorodnikom lepe, doživete, predvsem pa skupaj preživete počitnice.

junij2junij3junij4junij5junij6junij720190109 100013

V četrtek, 6. 6. 2019 smo ob 17. uri v sodelovanju s šolo pripravili poletne delavnice. Pripravili smo 6 iger na temo poletja. Po vsaki opravljeni igri si je skupina prislužila košček sestavljanke. Ko je skupina zbrala vseh 6 koščkov sestavljanke in sestavljanko sestavila je bila igra zaključena. Otrokom so bile igre všeč. Celotna delavnica je potekala v pozitivnem vzdušju, saj med skupinami ni bilo tekmovalnosti, pač pa sodelovanje v skupinskem duhu. Za sodelovanje v igrah se je odločilo tudi nekaj staršev, ki so spodbujali otroke.

Po delavnicah so otroci nadaljevali z vodnimi igrami in uživali v radostih poletja. Ves čas iger je bil otrokom na voljo tudi sok za žejo.igre1

igre2igre3

igre4igre5

igre6igre7

igre7igre8

igre9igre10

igre11

V četrtek, 6. 6. 2019 smo si v dopoldanskem času s 7 otroki iz vrtca in vsemi šolskimi otroki ob 10. uri ogledali baletno predstavo Peter in volk v ljubljanski Operi. Avtobus nas je odložil pred parkom Tivoli, kjer smo pojedli malico, ki smo jo imeli s seboj. Nato smo skupaj odšli proti Operi. Otroci so z vstopnicami v roki poiskali svoje sedeže. Sedli smo v prvo vrsto v parterju in počakali na začetek predstave. Večina otrok je  ves čas zbrano poslušala predstavo. Nekateri so vmes pogledovali tudi proti orkestru spodaj. Po predstavi smo zopet sedli v avtobus in se polni vtisov odpeljali nazaj proti vrtcu.opera1opera2opera3

opera4

TRAVNIŠKE ŽIVALI

 (maj 2019)

 

V mesecu maju smo se trudili ujeti kakšen sončni žarek in spoznavali travniške živali. Spoznavanja smo se lotili sistematično. Zaključili smo tudi skrb za naše paglavce, ki so se uspešno razvili v male žabice. Prvi teden v maju smo tako z otroki spoznavali travniške živali, ki bivajo pod zemljo. Naredili smo plakat na temo travnika in nalepili nanj živali, za katere smo ugotovili, da imajo bivališče pod zemljo. Ogledali smo si filmček o krtu, čričku in mravlji. Drugi teden smo spoznavali živali, ki živijo na travniku. Skupaj z otroki smo ugotavljali katere živali vse bivajo na travniku in jih kar nekaj tudi našli. Ogledali smo si posnetek o premikanju polža; otrokom je bil le-ta zelo zanimiv, saj je v naravi težko tako dolgo časa opazovati polža. Iz kartonastih tulcev smo naredili pisane gosenice. Otroci so tulce najprej pobarvali, nato pa jih skupaj zlepili v gosenice. 14. 5. 2019 smo z otroki letnika 2013, 2014 odšli v Arboretum, kjer smo si ogledali razstavo dinozavrov, kitov in pravljičnih junakov. Otrokom je bil izlet všeč in so z navdušenjem ostalim pripovedovali o prigodah na izletu. V tretjem tednu pa smo spoznali še živali, ki na travniku bivajo in letijo. Idej je bilo veliko. Otroke je pritegnil posnetek čebel.  Vseskozi spoznavanja živali so imeli otroci na voljo različne knjige o živalih, velikokrat so si med igro ogledovali plakat, ki so ga izpolnjevali sami. Spoznali smo se z dramatizacijsko igro Trije metulji, za katero smo pripravili tudi lutke. Vsak otrok je naredil svojo lutko-metulja. Z njimi so lahko vsi igrali in se vživeli v vlogo, ki jim je bila dodeljena. Igro smo večkrat tudi odigrali, saj jo bomo predstavili staršem na zaključni prireditvi. V okviru malega sončka smo izvedli tudi rolanje za predšolske. Otroci so spretno premagovali ovire (zavijanje, počep, ustavljanje). Otroci so uživali in želeli, da dejavnost še ponovimo.

MAJ1MAJ11MAJ3MAJ4MAJ5MAJ6MAJ7

BARVE

 (marec 2019)

Mesec smo začeli z maškarado in različnimi maskami, s katerimi smo uspeli pregnat zimo in v igralnico pripeljali pomlad, vsepovsod.

Mesec smo obkrožili s spoznavanjem barv. Vsak teden smo namenili eni barvi, izrazili pa smo jo na svojih oblačilih.  Otroci so radi kazali dele svojih oblačil namenjenih barvi tedna. Kar nekaj iger smo na to temo izvedli s pomočjo metode igre, ki je otroke zelo pritegnila. V ta namen so bile zasnovane igre: Čebelja pot, Hranimo živali, Živali v divjini.

Mesec marec je bil v veliki meri namenjen tudi ženam, mamicam za katere smo ustvarjali različne izdelke in se jim tako zahvalili za ves trud. Naredili smo čestitko ob dnevu žena, ogrlico za mamo, ki smo jim jih podarili na nastopu. Za slednjega smo se tudi pripravljali in nastopili, 22. 3. 2019, s pesmijo Gradimo prijateljstvo in deklamacijo Ogrlica za mamo. V marcu smo veliko prepevali, se naučili novih pesmi in utrjevali že poznane in tudi s tem pripeljali pomlad v igralnico. Eno od pesmi smo zapeli tudi gostom projekta K2, ki so nas obiskali 15. 3. 2019.

Poleg polne aktivnosti naših otrok v tem mesecu smo tokrat v naš vsakdan vključili tudi starše otrok. Otroci so doma skupaj s starši pripravili različne ladjice, ki smo jih nato za Gregorjevo spustili v potoku v bližini vrtca. Ob tej priložnosti bi se rada zahvalila vsem staršem za iznajdljivost in ustvarjalnost ob izdelavi VAŠIH ladjic. Otrokom ste polepšali dan.

milnimehurčk2oglice1oglrice2ladjicebarvne žogebarvne žoge.2milnimehurčki1

Na vrh