Skoči na glavno vsebino

Devetošolci so za domače branje prebrali Malega princa, ki letos praznuje 80. rojstni dan. Je delo francoskega pisatelja Antoina de Saint-Exupéryja. 

Danes, 27. 10. 2023, so si v Kulturnem centru Litija ogledali animirani film Mali princ in se pogovarjali z ustvarjalko animacij Ireno Režek.

 

 

Zgodba malega princa je polna simbolike in postreže s številnimi mislimi o življenju, ljubezni, prijateljstvu in smrti:

  • Mnogo težje je soditi sebi kot drugim. Če uspeš soditi sebi, pomeni, da si pravi modrec.

  • Od vsakogar smeš zahtevati le to, kar zmore.

  • Besede so izvir nesporazumov.

  • Ljudje ne vidijo lepote tega sveta, ker jih slepijo njihove strasti in napake; zato so drug od drugega bolj oddaljeni kot zvezde.

  • Ljudje si ne vzamejo časa, da bi sploh kaj spoznali. Pri trgovcih kupujejo kar izgotovljene predmete. Ker pa ni trgovcev, ki bi prodajali prijatelje, ljudje nimajo več prijateljev.

  • Za vedno si odgovoren za tisto, kar si udomačil.

Animácija (latinsko animare – obuditi v življenje) je iluzija gibanja, ki se doseže s hitrim prikazovanjem sličic. Vsaka sličica je nekoliko drugačna od predhodne. Običajno posnamejo 24 ali 12 sličic na sekundo, kar presega sposobnost človeškega vida razločiti posamezne sličice.

V filmu Mali princ so združili 2 vrsti animacije, in sicer 3D računalniško animacijo in stop motion animacijo.  Za prvo so like zmodelirali v računalniškem programu in jih animirali v 3D animacijskem računalniškem programu. Za stop motion animacijo pa so izdelali lutke iz papirja, celotno okolje, kuliso in potem sličico po sličico posneli premikanje.

Za dve različni tehniki so se odločili, ker so želeli razlikovati resnični del v animiranem filmu in dogajanje v knjigi.

Dostopnost