Tekmovanje Mladina in gore

V soboto 19. novembra je v Črnučah potekalo regijsko tekmovanje Mladina in gore. Tekmovanje Mladina in gore je ekipno tekmovanje, namenjeno osnovnošolcem zadnje triade, kjer mladi tekmujejo v znanju, veščinah in izkušnjah z vseh področij in oblik planinskega delovanja.

Osnovno šolo Litija so zastopale tri ekipe in dosegle odlične rezultate. Ekipa “Sitarjevških mukic” je zasedla 2. mesto na regijskem tekmovanju in 3. v celotni državi, “Gorske podmornice” pa so zasedle 6. mesto na regijski ravni. Nastopala je tudi ekipa šestošolcev “Štiri planike”, ki je glede na njihovo starost dosegla odličen rezultat. Na državno tekmovanje, ki se bo odvijalo januarja v Postojni, sta se uvrstili dve najboljši ekipi iz OŠ Litija.

Podrobnejši rezultati:
https://www.pzs.si/javno/mladi/MIG/PORO%C4%8CILO%20PZS%20REG.%202022.pdf

Prirodoslovni muzej

V četrtek, 21. aprila, smo se z devetošolci odpravili v Prirodoslovni muzej. Več v galeriji.

Različnost je zakon!

Različnost je zakon!

V petek, 19. 11., so sedmošolce obiskali predstavniki iz Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine in v okviru projekta »Različnost je zakon!«, s katerim osveščajo mlade in jih opozarjajo na nevarnosti, ki prežijo nanje v prometu in drugje,  z učenci izvedli zanimive delavnice. Gospa Mirjam, ki je tudi predsednica društva, je za učence pripravila predavanje na temo invalidnosti. Učenci so izvedeli veliko zanimivega, od tega, kako lahko pride do nesreče, zaradi česar nekdo postane invalid, do tega, kaj je razlika med tetraplegikom in paraplegikom. Mirjam je povedala svojo zgodbo, kako se je pri šestnajstih letih ponesrečila z motorjem, gospod Jože pa svojo, on  je imel prometno nesrečo z avtomobilom. Oba sta poudarila pomen samozaščite v prometu: kako je pomembno, da si nadenemo čelado in smo previdni. Ne samo v prometu, tudi pri športu (na primer skok na glavo v vodo) ali kasneje na delovnih mestih (nesreče s traktorji).

Da se življenje invalidov ne konča z njihovo nesrečo, pač pa nekateri zaživijo še bolj polno življenje, so dokazali invalidi-športniki: učenci so se poizkusili v igranju košarke in namiznega tenisa. Preizkusili so se tudi z vožnjo z invalidskim vozičkom po poligonu in od blizu spoznali, s kakšnimi  ovirami se invalidi srečujejo pri vsakdanjem življenju.

Delavnice so na učence naredile globok vtis. Spoznali so, da bi se marsikdo lahko ognil nesreči in s tem invalidnosti, če bi poskrbel za svojo varnost. Vsi skupaj, tako predstavniki društva kot mi učitelji,  si želimo, da bi si jih učenci zapomnili v tej meri, da bi vedno poskrbeli za svojo varnost in zaščito, saj  jih ravno to lahko obvaruje pred poškodbami, ki jim lahko za vedno spremenijo življenje.

Zapisala: Milica Bučar

TEDEN OTROKA- Razigran uživaj dan

Sporočilo letišnjega tedna otroka je bilo “RAZIGRAN UŽIVAJ DAN”.

Tudi v vrtcu Polhek Polšnik smo otrokom skušali pričarati čim več veselja in sproščenosti, tako da smo jim preko igre ponudili različne dejavnosti.  Gibali smo se v telovadnici, imeli smo “kino dan” in si ogledali risanko Franček in ogenj- saj je mesec oktober mesec požarne varnosti, tako da smo nekaj besed namenili tudi temu. Otroci so se zelo razveselili igralnega dne, izdelali smo teto jesen in uredili njen kotiček. V petek pa so nas v vrtcu obiskale mažoretke. Ogledali smo si njihov nastop, kasneje pa je sledila plesna delavnica z rekviziti. Otroci so zelo uživali in naš namen je bil dosežen.

NVO gre v šolo

V torek, 28. 9. 2021, so se na šoli predstavila litijska društva;

  • Prostovoljno gasilsko društvo Litija
  • Judo klub Litija
  • Bleščica – estetska in ritmična gimnastika
  • Karate klub Kensei
  • Društvo upokojencev Litija
  • Planinsko društvo Litija
  • Rdeči Križ Litija

Vsa društva so pripravila zanimive predstavitve in delavnice, pri katerih so učenci uživali.