Skoči na glavno vsebino

Spoštovani starši učencev Osnovne šole Litija,

 

iz sredstev obveščanja ste lahko že zasledili določilo Vlade RS, da tudi v osnovnih šolah s 17. novembrom 2021 začnemo z obveznim samotestiranjem na virus SARS-CoV-2.

Učencem teste za samotestiranje (15 testov/mesec) priskrbite starši; brezplačno jih prevzamete v lekarnah ob predložitvi zdravstvene izkaznice otroka. Prosim vas, da vašim otrokom, našim učencem, priskrbite teste za samotestiranje, si skupaj z njimi ogledate postopek samotestiranja in jih pričnete navajati na postopek samotestiranja.

Tako kot pri vseh aktivnostih, ki se nanašajo na naše učence, vas tudi v tem delu vljudno vabim k sodelovanju in da se postavimo na skupni breg ter iščemo rešitev, ki bo omogočala, da kljub zelo veliki prisotnosti virusa SARS-CoV-2 v naši državi, ostajamo pri modelu B in izvajamo pouk v šoli na enak način, kot od začetka tega šolskega leta.

Izjemno sem vam hvaležen, ker razumete situacijo in v šolo pošiljate le zdrave otroke. Zelo vas spoštujem, ker ste se do sedaj v primeru pozitivnega rezultata samotestiranja in ob pojavu simptomov, takoj obrnili na nas in z razumevanjem sprejemali odločitve o prehodu na pouk na daljavo in v karanteno – na ta način smo se skupaj trudili, da se okužbe niso razširile naprej po šoli.

Samotestiranje je presejalni program, ki nam bo pomagal najti asimptomatske okužbe in nezavedno širjenje virusa. Postopek tega samotestiranja je veliko manj zoprn od HAG in PCR testov v zdravstvenih ustanovah, prepričan sem, da se ga bodo učenci navadili izvajati.

Ravnatelji se v tem tednu veliko sestajamo – samotestiranje podpiramo, želimo pa ga izvajati z roko v roki s starši in hkrati v medsebojnem zaupanju. V upanju na kakšno spremembo Odloka Vlade RS, na katere ravnatelji v tem tednu opozarjamo, želimo počakati še kakšen dan, potem pa bomo pripravil protokol, po katerem bo potekalo samotestiranje učencev naše šole – močno si prizadevamo, da bi le-to potekalo v varnem družinskem okolju.

Še enkrat vas prosim za razumevanje; trenutno stanje, v katerem smo se znašli, kliče po solidarnosti in previdnosti. Nikakor si ne želim, da sem ponovno sam v veliki, prazni in hladni šoli, moji učitelji in učenci pa prikovani pred zaslone. Žrtev, da 3-krat tedensko opravimo 15 minutno samotestiranje, je majhna, če nam to omogoča vsakodnevno srečevanje »v živo« v šoli.

Zahvaljujem se vam, da vsaj poskušate razumeti našo situacijo in vas vse lepo pozdravljam. Kot že rečeno, vam v prihodnjih dneh posredujem še vsaj eno sporočilo na temo samotestiranja – povsem možno je, da bo sporočilo posredovano šele zadnji dan, v torek 16. 11. 2021.

Izjava Zveze ravnateljev 12_11_2021

Zadnja verzija Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID

Izjava za starše pred samotestiranjem

Okrožnica – odlok 12-11-2021

Protokol samotestiranja učenci

Evidenčni list – samotestiranje

Soglasje staršev za samotestiranje učencev

Ravnatelj OŠ Litija

Peter Strle

Dostopnost