Skoči na glavno vsebino

V sredo, 9. 2. 2022, so se devetošolci v sklopu kulturnega dne S kulturo v svet odpravili na grad Bogenšperk. Dejavnosti so potekale v treh delih.

Prvi del:

Učenci so si v prvem nadstropju gradu ogledali novo razstavo Valvasoriana. S pomočjo muzejskih replik in drugih pripomočkov so raziskovali zgodovino dežele Kranjske ter njenih prebivalcev v 17. stoletju. Spoznali so, kako je živel Valvasor in kako sta okolje ter čas v katerem je živel vplivala na njegovo razmišljanje in ustvarjanje.

Drugi del:

Skozi vodeni ogled so učenci spoznali življenje in delo slavnega polihistorja Janeza Vajkarda Valvasorja, si ogledali njegovo delovno sobo, se seznanili z originalnim izvodom Slave Vojvodine Kranjske in pokukali v grafično delavnico. V drugem nadstropju so obiskali Valvasorjevo knjižnico in skrito sobo, v kateri je Valvasor hranil dragocenosti, ki jih je prinesel s svojih potovanj.

Tretji del:

Ustvarjalne delavnice, kjer je bil učencem predstavljen postopek izdelovanja linorezov in tiska. Vsak učenec je natisnil svojo grafiko. Ta mu je ostala v spomin na obisk gradu Bogenšperk.

Utrinke kulturnega dne si lahko pogledate v spodnjem posnetku.

 

Dostopnost