Skoči na glavno vsebino

Koronavirusi so pomembni povzročitelji bolezni pri ljudeh in živalih. Pozimi povzročijo tretjino vseh okužb zgornjih dihal (prehladov). Kot večino virusov imajo sezonski vrh pozimi in vsako leto malo spremenijo svojo zgradbo (mutirajo), zato lahko zbolimo večkrat. Prenašajo se kapljično, kar pomeni z kapljicami pri kihanju, kašljanju, govorjenju. Tipični znaki nastanejo v roku 14 dni (pri večini 4-6 dni) in so prehlad, kašelj in povišana telesna temperatura. Ko bolezen prebolimo imunost sčasoma mine in se lahko ponovno okužimo.

V Kitajski provinci Vuhan se je konec leta 2019 pojavil sev virusa, ki so ga označili SARS . COV-2 (severe acute respiratory syndrome cov-2), ki povzroči bolezen COVID (coronavirus disease) 19. Točnega izvora niso našli, glavni osumljenec je netopir. Zanj veljajo vse zgoraj naštete značilnosti z razliko, da pri petini bolnikov povzročijo težji potek bolezni s pljučnico. Od tega je večina lažje ozdravljiva, 12% potrebuje pomoč pri dihanju, pri 5% poteka zelo hudo, umrljivost pa je po trenutnih podatkih 2,4% (sezonska gripa 2019-20 nekje 0.1%).

Velika večina bolnikov (80%) preboli blažjo obliko, najmanj ogrožena skupina so otroci.

Ker se virus hitro širi, kljub temu, da je za večino nenevaren Svetovna zdravstvena organizacija in Nacionalni inštitut za javno zdravje ukrepata preventivno. Ob velikem številu obolelih bi kapacitete za zelo bolne bile hitro presežene. Tako lahko najbolj pomagamo s tem, da širjenje preprečujemo.

Če ste potovali po območjih, kjer se je pokazal virus vendar niste bili v direktnem stiku z obolelimi samozaščitno vedenje ni potrebno. Ni potrebno ostajati doma, lahko greste v službo in ste v stikih z ljudmi ob normalni higieni rok (zadostujeta voda in milnica, na lokacijah z veliko ljudmi so dobrodošla razkužila). Trenutno je nesmiselna nabava mask, zalog hrane ali samoizolacija.

Pouk, predavanja in večje prireditve lahko potekajo normalno s tem, da naj se jih bolni ter starejše osebe s kroničnimi boleznimi ne udeležujejo.

Če ste bili v stiku z bolnikom, ki ima dokazan virus in ste razvili simptome okužbe ostanite doma in se po telefonu posvetujte s svojim zdravnikom. Dobili boste informacije o tem, če je potrebno testiranje, kje in kako se opravi. Ne hodite v zdravstveno ustanovo, ker s tem omogočite lažji prenos na bolne ljudi in zdravstveno osebje.

Če niste prepričani kako ukrepati ob sumu na okužbo s koronavirusom smo v Zdravstvenem domu Litija odprli posebno telefonsko številko, kjer smo dosegljivi 24 ur na dan: 01 8900 428 ali 01 8900 400.

Prav tako smo že pred dnevi pripravili vse potrebne protokole in se opremili za morebiten izbruh bolezni, tako da je bojazen odveč.

 

Ko iščete informacije svetujemo edini zanesljiv vir, to je spletna stran Nacionalnega inštituta za javno zdravje – www.nijz.si. Slovenski epidemiologi in infektologi opravljajo odlično delo, so v stiku s strokovnjaki iz celega sveta in iz kriznih žarišč in dnevno posodabljajo informacije.

 

Klemen Lipovšek, dr.med., spec. druž.med,

vodja nujne medicinske pomoči

Dostopnost