Skoči na glavno vsebino

Tehniški dan so šestošolci tokrat preživeli v prijetnem okolju Oglarske domačije Brinovec v Slavini.
V hladno jutro nas je sprejel kosmatinec Lord, potem pa je besedo prevzel gospod Miroslav, ki nam je, s pomočjo svojih družinskih članov, preko predavanja in izkustvenih dejavnosti prikazal oglarstvo in življenje na domačiji. Učenci so se med drugim preizkusili v žaganju in postavljanju kope, določanju starosti dreves in risanju z ogljem. Vmes smo se pogreli z odličnim golažem iz kotlička in kruhom iz krušne peči. Kruh je spekla stara mama, ki se je nekoč s svojim možem prav tako ukvarjala z oglarstvom. Tega sta naučila tudi svoje potomce, ki nadaljujejo tradicijo.
Tradicionalno kopo vedno prižge ženska.
Za srečo (da med žganjem kope ne bi prišlo do nesreče) v sredino kope položijo lesen križ.
Malo vraževernosti nikoli ne škodi.

Dostopnost