Skoči na glavno vsebino

Od 22. do 26. januarja 2024 je pod okriljem društva Radi pišemo z roko na OŠ Litija potekal vseslovenski projekt Teden pisanja z roko. Projektu se je pridružilo 334 učencev 4.–9. razreda in podružnice s prilagojenim programom ter 13 učiteljev v sodelovanju z društvom U3 Litija in Šmartno. Osrednja tema letošnjega tedna je bila “ZAPISI ČASA O NAS”.

 

Učenci 4. B pod mentorstvom Petre Pavlica so pri pouku slovenščine spoznali neumetnostni besedili cenik in jedilni list. Izdelali so lične jedilne liste. Še posebno so se potrudili pri zapisu z roko.

 

V 5. A so učenci igrali igro bingo, kjer so iskali značilnosti posameznih učencev in to zapisovali z roko. Ugotovili so, da so se ob tem dobro počutili. Pogovarjali so se o svojih občutkih med pisanjem, kdaj in kje pišejo, o čem najraje pišejo itd. Povedali so, zakaj ima pisanje blagodejen vpliv na možgane. Ustvarili so velik skupen razredni plakat. Nadaljevali so poved Pišem z roko, ker … V naslednji dejavnosti so igro bingo razširili in učenci so zapisali vprašanje, ki ga želijo zastaviti sošolcu/sošolki, da se med seboj še bolje spoznajo. Po zapisu vprašanj so izžrebali posameznika, ki je odgovoril na vprašanje. Učenci so ugotovili, da se med pisanjem zabavajo, se počutijo sproščeno, pomirjeno, da pisanje spodbuja njihovo ustvarjalnosti ter krepi njihove možgane.

 

V 5. B so se učenci pod mentorstvom Polone Gole pogovarjali o pomenu pisanja z roko in umetniško zapisali svoja imena.

 

 

Šestošolci so v šoli v naravi vsak dan pisali dnevnik z roko. Pod mentorstvom Patricie Smolnikar in Andreje Žbogar Perakis so spoznali različne vrste pisave. Naslov projekta Teden pisanja z roko so zapisali v cirilici, z grškimi črkami in hieroglifi. Napisali so razglednice ter izvedli aktivnost Ugani, kdo …? (ugibali, kdo je avtor zapisa z roko).

V 7. razredu so učenci z učiteljico Jano Štojs pri pouku slovenščine spisali svoje bajke. Vsak učenec je nadaljeval začetek predhodnika in s kolažem zapisov so skupaj soustvarili pripoved.

 

Osmošolci so Teden pisanja z roko obeležili s kaligrafsko delavnico, ki je bila izvedena v sodelovanju z društvom U3 Litija in Šmartno (Milena Dimec in Vida Lukač). Preizkusili so se v pisanju s peresom in črnilom.

 

V 9. razredu so učenci pod mentorstvom Anite Eltrin in razrednikov Roberta Bučka in Neje Debeljak izvedli aktivnost Kdo sem? in napisali zgodbo Moj narobe dan. V prvi aktivnosti so učenci razmišljali o sebi ter tvorili zapis, katere so njihove dobre lastnosti, kaj radi počnejo, česa se veselijo, za kaj so hvaležni … V drugi aktivnosti so zapisali zgodbo o narobe dnevu. Si predstavljate, da bi zjutraj želeli vstati, a vas budilka ne zbudi. Da bi si želeli pripraviti zajtrk, a bi bil hladilnik prazen … Domišljija ne pozna meja.

 

 

Učenca oddelka PPVI3 sta pod mentorstvom učiteljice Katje Kos tvorila zapise časa o nas …

Čas teče, vsi in vse se spreminja … Ko bomo čez nekaj let našli in brali svoje zapis in zapise prijateljev, bodo spomini oživeli, slike in risbe nas bodo vrnile v spomine na leto 2024.

“Kar je gibanje telesu, je pisanje umu. Brez gibanja nobeno telo ni zdravo in brez pisanja noben um umirjen.”

Koordinatorica projekta: Anita Eltrin

Dostopnost