Skoči na glavno vsebino

 

Učilnica danes se v marsičem razlikuje od učilnice nekoč. Zelene table so zamenjali interaktivni zasloni, pametne table, prenosne tablice, aplikacije ter interaktivne aktivnosti. Današnja generacija učencev odrašča s sodobno tehnologijo, zato mora biti tudi učitelj vešč vsaj nekaterih digitalnih kompetenc.

Anita Eltrin in Vita Kralj sva se od 14. 11. 2022 do 19. 11. 2022 v Valenciji udeležili izobraževanja The Classroom of the Future: Teaching with Social Media (Učilnice prihodnosti: Poučevanje s pomočjo socialnih medijev) v izvedbi Europass Teacher Academy. Predavanja je vodil predavatelj Iacopo Falciani. Izobraževanje je bilo mednarodno, udeležilo se ga je 15 učiteljev iz petih različnih držav. Uvodoma smo udeleženci predstavili šole, na katerih poučujemo (program poučevanja, organizacijo dela, opremo in orodja, ki jih uporabljamo). Spoznali smo način dela na petih osnovnih šolah, dveh srednjih šolah in en program za izobraževanje odraslih. Nadalje smo sistematično osvajali znanja s področja IKT in socialnih medijev. Predavatelj nam je predstavil »LMS« programe (Learning Managment Systems). Seznanili smo se z različnimi interaktivnimni programi in aplikacijami ter izvedli praktične delavnice. Predavatelj je izpostavil moč socialnih medijev, s katero se učence motivira ter jih spodbudi k raziskovanju novih informacij in pridobivanju novega znanja, hkrati pa tudi pasti in nevarnosti, ki jih spletno okolje ponuja.

S pomočjo pridobljenih digitalnih kompetenc na izobraževanju bomo udeleženci lažje razumeli  »spletne govorice« mlade generacije in uporabljali digitalne ter socialne medije pri pouku. Učitelji (in starši) moramo stremeti k temu, da bodo naši otroci varno uporabljali pametne naprave, da se bodo zavedali, koliko časa preživijo pred zasloni in predvsem s kakšnim namenom.

         

Dostopnost